Tips innan fönsterbyte

När det är dags att byta fönster så är det mer än bara energieffektivitet och pris som spelar in. Det är även viktigt att välja rätt då fönster i sig är en viktig funktion för huset i sig. Det är viktigt att välja rätt material, som passar husets karaktär så väl som vad för arbetsinsats du själv vill lägga ner. Du som är ute efter bra fönster, kolla in www.smartafonster.se .

När man kollar på energisnåla kvalitetsfönster, så kommer de i huvudsak i tre material. Det är trä, aluminium eller PVC (plast). Det finns dessutom aluminiumklädda träfönster och pvc-fönster med färglackade aluminiumprofiler på utsidan. De har alla olika egenskaper som gör att de passar för olika hus och olika behov.

Vilka fönster behöver du?

Träfönster är det vanligaste alternativet i Sverige idag. Det är inte så konstigt eftersom att de ofta finns i en mängd olika utföranden samt att de även ofta tillverkas här i Sverige. Många tycker även att träfönster passar bra i äldre hus.

Det man ska vara medveten om med träfönster är att de ska underhållas för att de ska hålla. Det innebär att se över dem, måla dem och så vidare.

Den som vill ha fönster med mindre underhåll ska satsa på PVC fönster. Eller aluminium. Dock är båda inte helt fria från underhåll så sett. Men det krävs mindre arbete än med fönster. Det finns så klart fördelar och nackdelar med alla alternativ, så utgå från det då du väljer fönster. 

23 Aug 2022